M som i Mastocytom…..

och Minnen……….Nu har det gått 1,5 vecka sen vi lät Enya få somna in det har varit jobbiga dagar och vi saknar henne så kollosalt mycket……..även Chilli verkar sakna henne då hon inte heller har varit sig riktigt lik…….varje gång vi kommer in så smyger Chilli omkring och verkar leta efter Enya………inte så konstigt då dessa två Flintstone syrror varit som ler och långhalm i 4 år…….. det skiljde ju bara 14 månader melan dom och Enya tog sig an Chilli som sin bästa kompis när Chili var valp………deras mamma Wilma tyckte nog det bara var bra att hon slapp……….så det är inte konstigt att Chilli sörjer sin bästa vän……….nu har hon ju tack o lov Vera så hon är ju inte ensam hund,men hon är inte som hon brukar och jag ber till gudarna hon kommer tillbaka……….. minnen ja……….vi har tusentals minnen av Enya……det började med att hon själv bestämde att hon skulle stanna här……….jag hade bestämt att behålla en valp här hemme ifrån Wilmas första kull och mitt val stod mellan 2 tikvalpar…….. när valparna var 7 veckor kom hela mitt härliga kompisgäng från Holland med Enyas pappas uppfödare/ägare i spetsen hit och skulle titta på underverken……… tyvärr visade det sig att min favoritvalp hade en litet överbett och det vågade jag inte vänta på och hoppas att det skulle växa bort………när vi en kväll hade valparna på trimbordet en och en sa Petra på kennel Cuparishoeve om Enya………denna valpen ska du behålla……… kanske inte det allra bästa exteriört,men du ser väl att hon avgudar dig………och på den vägen är det…….Enya växte upp till en fin och rastypisk tjej som gjorde bra ifrån sig på utställningarna……..det fanns mkt motor och kamp i henne och tyvärr skulle jag utnyttjat detta mer än vad jag gjorde……Enya blev med tiden Pappas flicka och dom var bästisar……….ja förutom syrran Chilli då………..jag kom nog på tredje plats för Enya………haha
hon parades i januari 2009 med en härlig hane vid namn Phynto nere i Holland som Enyas “farfar” Leon rekommenderat……strax innan sin tragiska bortgång i oktober 2008……..men jag uppfyllde Leons önskemål att para Enya med Phynto……tyvärr slutade den dräktigheten i akut kejsarsnitt med 2 valpar varav killen tyvärr inte klarade narkosen………men tikvalpen var stark som en liten oxe …..Rajfax Home alone Honey Of Enya “Divamanten” som vi naturligtvis behöll 50% ägarandel i…………idag 2 år gammal och en liten naggande god tös som gjorde i höstas det bästa MH någon av mina hundar gjort någonsin………!
i sept samma år upptäckte jag en liten knuta på Enyas underläpp och drog slutsatsen att hon blivit getingstucken…………knutan kom och gick lite under hösten och veterinärbesök sa lika dant…………….säkert getingstick………..Enya var som vanigt pigg och glad och visade inga tecken på sjukdom…………jag parade henne igen i januari 2010 och även denna gången blev det bara en valp………denna gång en kille Rajfax Just Jimmy of Enya “Gizmo” som vi naturligtvis åxå behöll 50% i……….. när Gizmo var 2 månader så växte knutan på Enyas underläpp mkt på kort tid………..vet, beslöt att söva henne och ta ett prov från knutan……….detta gjordes den 3/6 2010……….efter en vecka fick vi svaret……..Mastocytom grad 2!
tyvärr går det inte att operera………då hade dom varit tvugna att ta bort hela underkäken……..men denna cancerform svarar jätte bra på kortison behandling så vi startade den i juni 2010……………väldigt hög dos i en månad mot att sen trappas försiktigt ner under en 3 månaders period………….tumören svarade jätte bra på detta och försvann nästan i sept 2010………… Enya själv var pigg och glad………och verkade inte ha några problem av sin sjukdom……… under hösten 2010 var knölen på läppen ganska liten……….i januari 2011 upptäckte jag en ny knöl på Enya………denna gången i juvret………den plockades bort och visade sig vara en godartad juvertumör! pust………….man var ju på sin vakt hela tiden och kände igenom henne ofta efter knutor……….i början av april i år så svullnade hon upp mellan analöppning och vulva isamband med löpet……..knölen växte från en knöl stor som ett halvt ägg till en halv apelsin under 3 veckor……….vet trodde det kunde vara en hormongrej och vi avvaktade till 14 dagar efter avslutat löp…….då var den som en apelsin….det blev operation med en gång………och den op var väldig smärtsam för Enya……huden där bak var så narig och tunn att vetten var tvungen att sy ihop och göra så gott hon kunde………vi fick hem Enya som var drogad av morfin och värktabletter och pleggad………..jag fick ordentligt med medikament med mig hem……..efter 4 dagar slutade jag med morfinet och plegget……..hon verkade må bra av bara värktabletterna…….7 dagar efter op ringde min vet och jag förstod på en gång att det var allvarligt det hörde jag på hennes röst………jag är ledsen men tumören visade sig vara den mest elakartade cancer som kan drabba hund och den skulle till 99% komma tillbaka och kanske Enya redan hade Metastaser i kroppen?? Vi tog aldrig reda på det………vi hade beslutat efter sista op att detta var den sista och Enya skulle aldrig behöva gå igenom detta igen…….samma dag som vetten ringde, sprack såret upp och det varade och småblödde och Enya hade jätte ont…….hon var en tuff tjej som aldrig sa ett ljud vid smärta annars……Nu hade hon ont…riktigt ont! Så vi beslöt inom en timme att låta Enya slippa ifrån denna hemska sjukdom………Hon vandrade över regnbågsbron med sin älskade “pappis” vid sin sida lugnt och fint……….Vi ska alltid Minnas Enya som den härliga hund vi fick glädjen att ha vid vår sida i 5 år,2 månader och 19 dagar…….Nu leker hon säkert med sin mamma och farbror Prippe där uppe i molnen och jagar en o annan katt……..

Ha det bäst…….kramiz!

5 kommentarer till “M som i Mastocytom…..

 1. Jag är så ledsen för att ni förlorade Enya.
  Är snart i samma situation själv med min 4-åriga rottistik. Också Mastocytom grad tre. Är så fruktansvärt svårt.
  Många styrkekramar

 2. Fint berättat *kram* blir alltid rädd när jag blir påmind om hur fort säker kan förändras.. Måtte jag få ha kvar min mini i många år till. Ses i Degerfors vännen!

 3. Fy va hemskt, jag fick tårar när jag läste om henne. Min Bouviertik Inez fick cancer i spottkörteln som sitter under tungan, vi trodde hon var ormbiten. Det är tre årsedan, hon blev bara 4 år.
  Marie

 4. Åh så sorgligt, men ni gjorde ju verkligen det rätta. Dom ska verkligen inte behöva lida.

  Stor kram från oss!!

Kommentering stängd.